≡ Menu

Rullespartel er det perfekte valg til fuldspartling

I det her indlæg vil jeg argumenterer for, hvorfor du skal bruge rullespartel til fuldspartling.

Min kone og jeg har købt vores drømmehus. Et meget velholdt hus fra 70’erne som med tiden har fået lidt moderniseringer.

Stort set alle vægge var beklædt med glasvæv, umiddelbart ganske fint, men ikke en struktur som vi brød os bestemt meget om. Vi ville gerne have glat glasvæv op i stedet.

Vi kunne gøre en af to ting. Rive alle vægge ned, og sætte gips op eller nøjes med at rive glasvævet ned og så fuldspartle. Vi valgte det sidste. Vi – eller rettere jeg – valgte at fuldspartle.

Jeg var via en ven blevet gjort bekendt med den type spartelmasse der hedder rullespartel. En lidt dyrere spartelmasse end normal medium spartelmasse men meget nemmere at have med at gøre, når du skal fuldspartle.

Du kan simpelthen rulle spartelmassen op på væggen med en malerrulle. Spartelmassen bliver fordelt på væggen og herefter, bruger du en bredspartel eller en ergospartel til at gøre at fordele massen jævnt og glat.

Se videoen her under for en demonstration:

Okay – det ser meget nemt ud med rullespartel i videoen og jeg må indrømme at det var et stykke fra min virkelighed. Jeg var nød til at finspartle et par gange efterfølgende.

Årsagen var at vores vægge var lavet af masonite plader, og når man river tapet og væv af masonite plader kan det ødelægge overfladen og efterlade små stykker savsmuld og limstykker, der er stort set umulige at få helt af ved slibning.

Disse små stykker medførte nogle lange trækstriber, men det var nemt at spartle over anden gang. Jeg tror jeg kunne have kommet uden om det, hvis jeg havde brugt noget grunder (blåvand) på væggen. Men det tænkte jeg først over bagefter.

Hvilken rullespartel masse?

Rullespartel til fuldspartling

 

Jeg forsøgte mig med to forskellige rullespartel masse. Den ene fra Sadolin som man kan købe i Sadolin forretninger og i Bauhaus og den anden var Danalims Bazookaspartel som vist i ovenfor.

Det var klart Danalims rullespartel, der var nemmest at arbejde med. Den var også en anelse billigere end Sadolins rullespartel.

Bedste priser på Danalim Bazookaspartel

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
10-4 Byggemarked og Tømmerhandel 269,00 269,00 Få den her
Knud Larsen Byggeventer 299,95 299,95 Få den her
Homeshop 339,00 339,00 Få den her

En 15 liters spand dækkede ca. 15 m2 inkl. finspartling til slut. Men vær opmærksom på, at rækkevidden selvfølgelig er afhængig af hvor stort et lag du kommer på væggen samt væggens stand.

Når spartelmassen skal fordeles, kan du som sagt bruge en almindelig bredspartel. Men Danalim har ogs udviklet en special ergonomisk spartel til formålet. Den synes jeg faktisk er ret nem at arbejde med, fordi du kan lave nogle længere strøg og dermed arbejde hurtigere og smartere.

Bedste priser på Danalim Ergospartel

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
10-4 Byggemarked og Tømmerhandel 399,00 399,00 Få den her
Homeshop 476,10 476,10 Få den her
Knud Larsen Byggeventer 489,95 489,95 Få den her

Danalim ergospartelDanalim en speciel malerrulle til rullespartel. Jeg brugte dog bare en ældre brugt malerrulle, som fungerede ganske udemærket. Når du er helt færdig med spartel arbejdet, skal du ikke forvente at malerrullen kan bruges til maling.

Det en rigtig god idé hvis du har teleskopskaft til malerrullen. Jeg ved det er fristende at købe et af de billige til en 50’er (oh yes – det gjorde jeg), men ulempen er, at de har svært ved at sætte ordenligt fast på malerrullen, særligt fordi spartelmassen er lidt tungere end maling. Så invester i en af de lidt dyrere til en 200-250 kroner, som kan klikkes fast på malerrullen, eller lån en af en kammerat.

Sidst men ikke mindst, så husk at brug sparteltape til samlingerne på dine vægge. Jeg glemte det desværre i et enkelt rum, hvilket resulterede i, at vævet ret hurtigt revnede. De steder hvor jeg HAR brugt sparteltape, har der ikke været problemer.

Jeg købte rullespartel online

Jeg valgte at købe det hele online hos 10-4.dk. Inden jeg købte havde jeg en rigtig god snak med en af deres fageksperter om hvad jeg skulle bruge.

Her er min komplette materiale:

 • Rullespartel
 • Ergospartel (bredpsartel)
 • Malerrulle
 • Teleskopskaft
 • Sparteltape
 • Sandpapir korn 80 til efterslibning
 • Stor slibeblok

Held og lykke med arbejdet.

Læs mere om din næste boremaskine.
{ 3 comments… add one }
 • Maria Schultz-Sørensen 23. oktober 2017, 09:47

  Hej Lars.
  Jeg har stor interesse læst dit indlæg her og skal igennem noget der lyder som PRÆCIS samme omgang. Sparteltape? Er det til hjørnerne eller kanter til loft eller hvordan? Og kan man slippe afsted med ikke at sætte filt op? Jeg forestiller mig at al spartelmassen krakelerer og drysser af når man slår det første søm i, kan du følge mig? 😀
  Tak for et super indlæg!
  De bedste hilsner
  Maria

  • Tim Petersson 23. oktober 2017, 10:54

   Hej Maria
   Sparteltape sætter du i hjørnerne og mellem hver gipsplade. Det vil gøre samlingerne stærkere, så de ikke sprækker. Væggene i vores hus er opbygget af masonitplader, som vi så spartlede direkte på. Her er der desværre nogle samlinger, som har givet sig. Dels folder og dels små revner. Men sådan er det når man arbejder med træmaterialer. Hvis du gør det på gipsplader, skulle det ikke opstå.

   Jeg må indrømme, at jeg ved ikke hvordan spartlen vil reagere, hvis ikke der er filt på. Prøv at snak med dit byggemarked omkring det. Tag evt. fat i 10-4.dk som jeg henviser til ovenfor. De gav mig en rigtig fin vejledning.

 • Maria Schultz-Sørensen 2. november 2017, 21:28

  Tusind tak for dit svar! Jeg har ikke set det før nu.
  Nu har vi overtaget huset og på en eftermiddag var ALT glasvævet revet ned. Det tog ingen tid da det sad virkelig løst. Nu er der gammelt tapet tilbage fra husets oprindelse og det vil jeg forsøge at spartle oven på. Det ligner en blanding af gips og masonitplader det sidder på, men det vil tage for evigt, at få alle lagene af, så vi forsøger os med rullespartle med forakringsgrunder under. Tak igen for svar 🙂

Leave a Comment