Stiksav eller rundsav – Hvad skal du vælge?

0

Der er mange delte meninger om hvornår man enten skal bruge en stiksav, eller en rundsav? Der er ikke nogen faste regler for brugen af dem, men det er klart at hvis man kan få et pænere resultat, ved at bruge den ene fremfor den anden, så er det jo klart at foretrække. En stiksav bruges ofte fordi der som regel ikke er plads til at operere med en rundsav. At skulle arbejde med en rundsav, kræver også at det skal være et lige snit. Derimod klarer en stiksav denne type opgaver, med at skulle skære lidt rundt, eller små snit rigtig fint og fornemt.

Stiksaven har også den fordel at når man saver, så bliver snittene lige lange på begge sider af det emne du skal skære i. En rundsav, er ligesom navnet siger, en rund sav. Bruger man den, så kan man ikke få lavet lige lange snit på begge sider af emnet. Jo tykkere emnet er du skal skære i, jo større bliver forskellen i længden af savsporet.

Det betyder ikke så meget hvis man skal et emne helt igennem. Men skal man lave et 90 graders snit, så kan det måske være en ide at bruge en stiksav, da den skærer lige langt på begge sider.
Kombination af både stiksav og rundsav

Man behøver nu ikke nødvendigvis at nøjes kun at skulle bruge et slags værktøj. Man kan godt kombinere dem, så man får udnyttet de fordele som de hver især har.
Skal man for eksempel skærer et hul i en plade, så kan man bruge rundsaven på de lange lige snit. Her kan det være en fordel at vide hvor stor forskel der er i længderne af de 2 snit på for og bagside af emnet. Er der for eksempel 1 cm til forskel, så skal man stoppe rundsave 1 cm fra det sted hvor man efterfølgende skal skære et 90 graders snit. Dette gør man fra begge sider af, men pas på at du ikke får brækket det afskårne stykke af, da det kan lave nogle grimme mærker. Når man har skåret det man skal med rundsaven, så kan man tage sin stiksav og save resten. Oftest er der forskel i tykkelsen af klingen til stiksaven, og klingen på rundsaven. Her er det som regel stiksaven der har den tyndeste klinge. Derfor er også vigtigt at du lægger mærke til hvilken side du skal have stiksaven til at skære i. På denne måde med at kombinerer de to stykker værktøj, så får du et flot lige snit, gjort af rundsaven. Stiksaven står så for arbejdet, med at komme helt ind i hjørnerne.

Øvelse gør mester

Som med så meget andet så jo mere man får trænet, jo bedre bliver det. Ved at bruge kombinationen af en stiksav og rundsav, så kan du lave et rigtig flot stykke arbejde, men det kræver lige lidt øvelse. Men lidt fokus og koncentration, så kan du komme rigtig langt med det. Rundsaven er virkelig god til at lave lige snit med, og stiksaven er designet til at man kan komme helt ind i hjørnerne. Derfor er kombinationen helt perfekt mellem disse to stykker væ

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *