≡ Menu

Sådan afhøvler du et trægulv

Trægulve er en klassisk og tidløs tilføjelse til ethvert hjem. På et tidspunkt vil enhver husejer have brug for at opfriske sit trægulv. Processen er ikke så skræmmende, som den kan virke, og med et par enkle trin får du dit gulv til at se så godt som nyt ud, på ingen tid.

Hvad er gulvafhøvling? 

Før vi går ind i det praktiske om, hvordan man afhøvler et gulv, skal vi først tale om, hvad gulvafhøvling helt præcist er. Gulvafhøvling er processen med at slibe det øverste lag af dit trægulv ned for at udjævne eventuelle ridser eller ujævnheder. Dette vil give dit gulv et frisk og nyt udseende 

 

Værktøj, du skal bruge 

Den gode nyhed er, at du sandsynligvis allerede har de fleste af de værktøjer, du skal bruge til at høvle dit trægulv. Til dette projekt skal du bruge:

– En boremaskine 

– En spartelkniv 

– En hammer 

– Søm 

– En håndsav eller rundsav  

– En elektrisk slibemaskine (du kan leje en i dit lokale byggemarked, hvis du ikke har en)  

– Sandpapir (korn 60, 80 og 100) 

– Sikkerhedsbriller og ørepropper 

– En støvmaske 

Nu hvor vi har styr på udstyret, kan vi komme i gang! 

 

Trin et: Forberedelse af rummet 

Det første skridt er at forberede rummet til slibning. Det betyder, at du skal fjerne alle møbler fra rummet og dække alle døråbninger og vinduer med plastikfolie for at forhindre støvet i at sprede sig i hele huset. Når rummet er tomt og beskyttet, er du klar til at gå videre til næste trin.  

 

Trin to: Inspicer gulvbelægningen 

Nu er det tid til at se nærmere på dine gulve. Kig efter eventuelle revner eller huller, der skal fyldes ud med spartelmasse, før du begynder at slibe. Hvis der er store revner eller huller, skal du måske bruge en hånd- eller rundsav til at skære dele af gulvet ud, så du kan erstatte dem med nye brædder. Når dine gulve er repareret, er du klar til trin tre.  

 

Trin tre: Begynd at slibe!  

Tag sikkerhedsbriller, ørepropper og støvmaske på, før du begynder at slibe. Begynd med et groft sandpapir med korn 60 og arbejd dig op til et finere sandpapir med korn 100. Husk at slibe i træets retning i stedet for imod. bevæg slibemaskinen langsomt og jævnt over hele gulvets overflade, indtil alle de gamle overflader er fjernet, og træet ser glat ud. Glem ikke at støvsuge alt støvet op bagefter!   

Trin fire: Tilføj en ny finish til dine gulve

Når gulvet er slebet helt ned, er det tid til at give det den afslutende finish. Følg instruktionerne på det produkt, du vælger at bruge dertil. Vi anbefaler at bruge en vandbaseret polyurethan på grund af den lave lugt og den hurtige tørretid, så du kan nyde dine nye gulve så hurtigt som muligt! polyurethans tørretid kan variere afhængigt af temperatur og luftfugtighed, så sørg for at læse etiketterne omhyggeligt, før du påfører det på dine gulve.

Skulle du stadigvæk være i tvivl om, hvordan du gulvafhøvler dit trægulv, så kan du med fordel rådføre dig med en tømrer. Én af dem er JanByg. De tilbyder bl.a. gulvafhøvling i Aars.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment