Hvad er korrosion – og hvordan forhindres det?

0

Når man taler om korrosion, er det i virkeligheden et andet ord for rust. Særligt i et klima som det danske, kan der opstå problemer med korrosion, fordi vi har sæsoner med både regn, blæst, sne, varme og meget svingende temperaturer.

Når man har med jern og stål at gøre, sker der typisk det, at det påvirkes af vand og ilt. Vandet har elektrolytter som ioner, salte og oxygen, hvilket giver metallet gode betingelser for at starte den proces, som altså kaldes korrosion. Eller sagt på en anden måde: Vandet kan få materialet til at begynde at ruste.

Når metal ruster, sker der desværre også det, at det svækkes. Er det en køkkenkniv eller tilsvarende, som ruster, gør det ikke alverden, da vi let kan erstatte den. Værre bliver det straks, når der er tale om store stålkomponenter, som f.eks. er brugt til en stor bygning. Her kan man ikke bare gå ind og udskifte, hvorfor man i stedet er meget opmærksom på, at man behandler indledningsvis for optimal korrosionsbeskyttelse af stål.

For at finde ud af, hvor kraftigt man skal beskytte stålet eller jernet, kan man anvende de eksisterende klassifikationer, som går fra C1 til C5. Inden for disse klasser er det angivet, hvilken type miljø, stålet skal bruges i. F.eks. er C1-klassen for stål, som skal bruges indendørs, hvor der ikke er vejrhensyn at tage højde for, mens C5 er beregnet til stål, som bruges hvor der er stor risiko for at der sker korrosion. F.eks. i et barsk industrimiljø.

Efter at det er klarlagt, hvilken grad af beskyttelse, man har behov for, skal stålet eller jernet behandles. Det foregår ved at male det med et beskyttende lag, så vand og ilt ikke kan trænge ind og starte hele den proces, hvor metallet nedbrydes langsomt.

For metallisering eller galvanisering bør du kontakte en specialistvirksomhed som f.eks. RH Sandblæsning, som kan sandblæse dine materialer og dernæst male dem eller på anden vis beskytte dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *