Gode råd til spartling af vægge

0

Hvis du er i gang med et gør-det-selv-projekt, har du garanteret en væg, som kunne nyde godt af en fuldspartling eller som minimum spartling af huller eller revner. Med en god fuldspartling får du en helt glat og ensartet overflade, som er det bedste grundlag for den kommende maling eller tapetsering. Læs med herunder for en gennemgang af hvordan du opnår den bedste fuldspartling og andre gode råd om spartling.

Perfekt fuldspartling

Når det kommer til fuldspartling, har der generelt kun været en måde at gøre det på: Fyld sandspartelmasse på en bred spartel, glat det ud på væggen og slib. På det seneste er flere dog begyndt at påføre spartlen med en malerrulle, hvilket for mange (især amatører) kan være en bedre løsning. Se opskriften på de to metoder nedenfor.

’Traditionel fuldspartling’

Inden du går i gang med at fuldspartle, bør du sikre dig, at du har det rigtige udstyr og materialer. Du skal bruge: En bred og et par smalle spartler, sandspartelmasse, slibeklods, gerne en girafsliber (kan med fordel lejes) og sandpapir (korn 100 plejer at være passende)

Desuden bør du vurdere, om en fuldspartling er nødvendigt, eller om det kan klares med spartling af enkelte huller. Når du har besluttet dig for, at en fuldspartling vil give det bedste resultat, er du klar til at gå i gang.

  1. Hvis væggen har løstsiddende pus, er støvet eller meget beskidt, er det en god idé at starte med en rengøring, så spartlen kan hæfte på væggen. Herefter starter selve spartlingen.
  2. Brug en mindre spartel til at fylde spartelmassen på den brede spartel. Med den brede spartel fordeler du massen over hele væggen. Brug lange, bløde strøg. Hvis der er store niveauforskelle, er det vigtigt, at du bruger nok spartelmasse.
  3. Undgå huller og fordybninger. Din spartling behøver selvfølgelig ikke have en helt perfekt overflade – det klarer den efterfølgende slibning. Jo bedre spartlingen er, jo mindre slibearbejde kræves der dog. Det vigtigste er, at der ikke er huller eller store fordybninger i din spartling – hvis der er det, vil det være nødvendigt med en helt ny fuldspartling.
  4. Når spartlen er tørret, kan der opstå nogle små huller. Disse kan med fordel spartles med en lille japanspartel.
  5. Så skal der slibes! Slib de store områder med din girafsliber og kom helt ind i hjørnerne og rund om stikkontakterne med den lille slibeklods.
  6. Så er du klar til at male, tapetsere eller hvad du ellers ønsker at beklæde din væg med!

Fuldspartling med rulle

Den største fordel ved rullespartel er, at det nok er nemmere at arbejde med end den klassiske spartelmasse. Rullespartel er en tyndere og mere klæbrig spartelmasse, som derfor kan påføres med rulle.

Det eneste du skal bruge, er rullespartel, en god malerrulle og en mindre til kanterne. Derudover en bred spartel og igen en mindre til finesse-arbejdet samt grej til slibearbejdet. Når du rullespartler er forarbejdet endnu vigtigere end ved almindelig spartling. Skruehuller og samlinger skal spartles ud, evt. gammelt tapet skal fjernes og væggene skal være så rene som muligt. Når du går i gang, er det en fordel at bruge den lille rulle i kanterne først og derefter den store til de store områder. Sørg for at fordele spartelmassen jævnt og med et tykt lag. Når spartelmassen er tør, skal der som ved almindelig spartling slibes efter for at få den helt glatte overflade.

Hvad end du ønsker at prøve kræfter med den traditionelle metode eller rullespartel, kan du følge ovenstående opskrift til at komme i mål med din fuldspartling. Selvom det kan lyde som nemt arbejde, er det faktisk svært og kan være hårdt arbejde at fuldspartle – især på den traditionelle metode. Hvis du ønsker at være helt sikker på et perfekt resultat, kan det være en god idé at få hjælp af en professionel – besøg fx Fyns Spartel og få et tilbud på en perfekt fuldspartling eller spørg din maler – de kan helt sikkert også finde ud af det. Og hvis du beslutter dig for selv at prøve kræfter med det: Held og lykke!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *