≡ Menu

Sådan renoverer du selv dine havemøbler i træ

Havemøbler af træ kan ikke undgå at tage skade af det danske vejr. Når havemøblerne har mistet sin glans så er det måske på tide at peppe dem lidt op. Det skal vi kigge på i denne artikel.

Nye ubehandlede træhavemøbler

Først og fremmest vil jeg lige knytte et par ord til helt nye ubehandlede træmøbler.

Hvis du har købt ubehandlede havemøbler i træ, så er det vigtigt du behandler dem inden du tager dem i brug.

Se afsnittet om oliering af havemøbler.

Rensning af havemøbler

I første trin i renoveringen af dine havemøbler, står den på rensning og rengøring. Brug en stor skurre svamp og rent vand tilsat trærens.  Du skal ikke bruge sulfo eller anden universalrengøring på dine træmøbler – det må du bruge på dine plastik møbler.

Rengør nu havemøblerne grundigt, og få fjernet så mange urenheder på bordet.

Inden du går videre til næste trin, så skal du sørge for at havemøblerne er helt tørre. Så giv dem en time eller to afhængigt af temperaturen i luften.

Slibning havemøbler

Så skal du i gang med at slibe dine havemøbler. Er de meget medtaget fra sidste sæson, så vil jeg anbefale dig at slibe med groft sandpapir korn 100. Og efterfølgende give dem en omgang med finere sandpapir i korn 300. Er de ikke så medtaget så kan du måske nøjes med kort 300.

Det kan du bedst selv vurdere, men husk at slibningen er grundlaget for hele din finish.

Spring rensning over og gør slibning minimal

Som du nok kan se kan det være et større stykke arbejde at få klargjort dine havemøbler til foråret og sommeren. Der er faktisk en metode hvor du kan springe en hel del trin over.

Metoden hedder sodablæsning. Uden at gå for meget i detaljer, kan en sodablæser fjerne både snavs, maling og andre organiske rester, uden det skader træet. Hvis du sodablæser dine havemøbler, så kan du altså både springe rensningen over og den grove slibning. Du kan købe en sodablæser her.

Sodablastning ikke sliber ikke træet, så det kan være at du lige vil give dine havemøbler en let slibning med fin sandpapir eksempelvis korn 300.

Oliering af havemøbler

Nu er det tid til at give dine havemøbler en gang olie.

Har du et indendørs værksted så kan du bruge det, ellers må du gøre det uden for – det er bare vigtigt det er en dag hvor det er tørt.

Giv havemøblerne to-tre omgange med træolie. Det kan være rå lin olie, ædeltræsolie til f.eks. teaktræ eller en hel tredje form for træolie.

Du kan påføre olien med pensel eller med en slibebrik specielt egnet til træolier. Gør dette med cirka en dags mellemrum og lad herefter havemøblerne stå tørt endnu et par dage, inden de tages i brug.

Pas på at du ikke får påført for meget olie. Det kan enten få olien til at løbe eller lægge sig i store plamager som giver en grimt finish. Får du påført for meget olie, så tør det hurtigst muligt af med en bomuldsklud og påfør så igen et tyndt lag. Er olien allerede begyndt at tørre, kan du forsøge at blødgøre det ved at påføre lidt mere olie, herefter tørre af med kluden og så påføre et tyndt lag igen.

Held og lykke med dit projekt 🙂

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment