≡ Menu

Gør din altan vinter- og sommerklar

Dagene bliver kortere og aftenerne længere. Vi kommer ikke udenom, at sommeren for alvor er slut. Det betyder også, at det er tid til at gøre din altan klar til vinter. Får du gjort din altan vinterklar, kan du nemlig til foråret straks plante og pynte din altan – for så er den jo klargjort til det.

Men faktisk kan du også nå at gøre din altan sommerklar, hvis du har et projekt i tankerne, som du ikke lige nåede hen over sommeren.

Læs med her, når vi kommer med råd til både at gøre din altan vinter- og sommerklar.

Vinteraltanen: Hvad skal du huske?

Du kan naturligvis ikke bare lade din altan stå hen hele vinteren, som den har gjort om sommeren. Og derfor er du nødt til at finde handskerne frem og få ryddet ud på din altan.

Smid sommerplanterne væk

Første step er at finde ud af, hvilke planter der kan overleve vinteren. Har du nogle, der kan det, så plant dem over i mindre krukker. Hvis du synes, at de krukker, du allerede har, er lidt for sommerlige, kan du købe billige, rustikke krukker hos de fleste plantehandlere. Det rustikke look passer nemlig godt til den årstid, vi nu går i møde.

 

Jord er tungt – særligt vådt jord. Derfor er det en god idé at lade dine sommerplanter udtørre, så det ikke er helt så hårdt at slæbe ned i skraldespanden på gaden, hvis du bor i en lejlighed højt oppe. Overvej også, om du kan tage nogle af planterne inden døre, så de ikke behøver at blive smidt ud. Planter inden for i hjemmet giver en hyggelig, varm og levende atmosfære.

Den store rengøring

Når du har fået ryddet ud i planterne, er det tid til den store hovedrengøring. Pak dine altanmøbler væk, hvis du ikke får dem brugt i vinterhalvåret.

 

Har du en altan med et betongulv, så tag en kost eller støvsuger og få alt skidt og snavs væk. Vask herefter gulvet med en gulvklud – pas på ikke at komme for meget vand på kluden, det er ikke sikkert, din underbo vil have vandet sine planter med sæbevand.

 

Har du derimod en altan med trægulv, er det en god idé at give det en gang olie, efter du har støvsuget det. Men forinden olien er det altid at anbefale, at du giver det en grundig omgang med sandpapiret. På den måde trænger olien bedre ind, og dit gulv bliver mere ensartet at se på.

Projekt-sommeraltan

Har din altan et kedeligt og mat betongulv, og har du egentlig ofte tænkt på at lægge et trægulv? Så er det ikke for sent. Du kan stadig nå at lægge et lækkert gulv i træ på din altan, som du kan nyde til foråret. Gør du det nu, så er det nemlig gjort, og du kan med det samme nyde solens stråler fra dit trægulv.

 

Selvom et betongulv er mere praktisk, giver et trægulv din altan et helt andet hyggeligt og varmt udtryk. Og så er det bare mere lækkert at sætte sine bare tæer på blødt, varmt træ fremfor hårdt, koldt beton.

Forvandl beton til træ

Det er faktisk slet ikke så svært endda at forvandle altangulvet til gyldent træ. Har du hænderne skruet rigtigt på, kan du med kapsav, stiksav, boremaskine og en tommestok sikkert uden de store problemer lægge brædderne til et gulv. Husk at måle grundigt op, og at der skal være ca. 8 millimeter mellem hver brædde.

 

Hvis du derimod ikke er den store handyman eller -woman, findes der faktisk en meget enkel og hurtig løsning. Hos flere træ- og bolighuse kan du købe trægulv, der kommer i brikker. Brikkerne klikker du sammen som et slags puslespil. Og det tager ikke meget længere tid end 30 min at skifte cement ud med træ. Brikkerne kan du save til, så de tilpasses hjørner og andre krummelurer på din altan.

 

Det er en billig og effektiv måde at gøre din altan mere indbydende og klar til forårets første solstråler.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment